Logowanie Google+ Logowanie Rejestracja

Poszukujemy moderatorów, nie czekaj, złóż podanie już teraz: KLIK

Edycja mapy - uprawy na start
#1
Witam.
Chcę przerobić pewną mapkę pod siebie.
Przykładowo scalę trzy rożne pola w jedno duże i obsianiu go np pszenicą w GE wszystko jest OK i wygląda dobrze, jednak gdy odpalę grę z nowego zapisu to uprawy są tak jak było przed edycją, ww pszenica jest jedynie tam gdzie był "wolny teren"Angry 
Może mi ktoś powiedzieć co jest grane?? Co i gdzie trzeba zmienić?
Z góry dzięki za pomoc Smile
 
Odpowiedz
Taka tam sobie reklama.
#2
wydaje mi się że zapis po edycji Twojej mapki i tych pól nie zadziałał .... gdy powtórzysz to raz jeszcze zapisz to co zrobiłeś i wtedy uruchom nowego seva
 
Odpowiedz
#3
bo w fields masz ustawione 3 różne pola tzn. Teren namalowany pola 1 pola 2 pola 3 musisz je polączyć jako pole 1 i zmienić w fields obszar bądz go usunąć z tych 2 pół a w tym 1 polu zamaskować tam gdzie ma być ta uprawa, Mam nadzieję że ogarniasz o co mi chodzi
Pomogłem? Daj REP+ !! 
At
 
Odpowiedz
#4
(01-29-2019, 18:37)marcelinsigniaa napisał(a): bo w fields masz ustawione 3 różne pola tzn. Teren namalowany pola 1 pola 2 pola 3 musisz je polączyć jako pole 1 i zmienić w fields obszar bądz go usunąć z tych 2 pół a w tym 1 polu zamaskować tam gdzie ma być ta uprawa, Mam nadzieję że ogarniasz o co mi chodzi
 jeśli  chcesz  rzeczowo  pisac i pomagac innym  rób  to tak  aby  mający  problem  mógł  to  zrozumiec  ..nie  wdaje  mi się  aby  w  Twojej  wypowiedzi  był  zrozumiały  dla  niego sposób  na  rozwiązanie  sprawy
 
Odpowiedz
#5
Rozgryzłem problem ze scaleniem pól i uprawą, ale mam kolejne pytanie.
Jak edytować obszar na którym jest umiejscowione pole, pomimo że 3 pola mam scalone w jedno to nadal mam 3 osobne tereny do kupienia na którym znajduje się moje pole
 
Odpowiedz
#6
W GE masz infolayer i niebieskim pędzlem. najeżdzasz na ten obszar i Naciskasz Ctrl + R i wybiera ci obszar świeci na biało. malujesz to co chcesz i pozostaje ci kwestia usunięcia dwóch linijek pól z fields.xml. jak nacisiniejsz cltr r to podswietli ci channele w systemie binarnym i te nr znajdziesz na jakieś stronie jaką dokladnie liczbę oznaczają musisz je usunąć z tamtąd (fields.xml)

Pomogłem? Daj REP+ !! 
At
 
Odpowiedz
Taka tam sobie reklama.
#7
Spoko.... może Ty wiesz o co chodzi w tym tworzeniu ale ja nie kumam nic z tego co napisaleś
 
Odpowiedz
#8
ja cie rozumiem ze nie ogarniasz tego tworzenie mapy nie jest tak łatwe jak się wydaje napisałem to bardzo prostym i logicznym językiem. jeżeli chcesz to zrobic to musisz pokminić w ge jak to zrobić tłuamczę:

1. otwierasz mapę w GE podlatujesz do miejsca gdzie są te pola które chcesz edytować.
2. Odpalasz sobie pędzel do malowania layer;ow (niebieski taki)
3. Potrzebujesz jeszcze w swojej scenografi okno o nazwie Terrain Editing
4. szukasz w tym oknie 'info layer painting'
5. zmieniasz maskę z TipCol na maskę Farmlands
6. Pokazują ci się namalowane pola na mapię
7. Ctrl + R z najechaną myszką na pole które chcesz edytować (Ten skrót wybiera ci to pole żeby je edytować)
8. malujesz te pole tak jak chcesz czyli powiększasz ję.
9.w XML'ach twojej mapy musisz znlaeść farmlands.xml
10. w poscie wyżej wysłałem ci id/layer jakie odpowiadają za dane pole
ALE ZRÓB INACZEJ
zostaw choć po 1 kwadraciku z tych 2 pół któych nie chcesz żeby nic nie grzebać w XML

Inaczej tego nie da się już wytlumaczyć
Pomogłem? Daj REP+ !! 
At
 
Odpowiedz
#9
Wielkie dzięki, teraz to rozumie Smile Pytanie mam tylko do tego 10 punktu, jeśli przykładowo chce scalić pola 1-2-3, w jedno duże to muszę zostawić 1 a 2i3 usunąć? Dobrze rozumuje??
Jeszcze jedno pytanie do tego tematu, czy monża ustawić uprawy jakie będą na starcie czy to generuje gra??
 
Odpowiedz
#10
marcelinsigniaa  jak  chcesz  potrafisz  tłumaczyc po ludzku...i oto  właśnie  chodzi ..nie  każdy  wie  jak  to  zrobic  a  tu  prostym jezykiem i kolega  zakminil ..no  czasem  trzeba po  prostu cierpliwosci ,,,pozdrawiam i masz  repkę ode mnie  za  cierpliwosc na  przyszly  temat Big Grin
 
Odpowiedz
  


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Dodatkowe uprawy Rolnik009 0 116 10-14-2021, 07:15
Ostatni post: Rolnik009
  Uprawy w seasons lionel10 0 170 09-07-2021, 18:45
Ostatni post: lionel10
  Giants Editor nie ładuje żadnej mapy ShizeR 2 442 05-16-2021, 14:52
Ostatni post: ShizeR
  Przerobienie mapy na ps4 RunOnOk 4 446 04-20-2021, 10:31
Ostatni post: sebixkombajnista
  zniknięcie uprawy po zimie robo2223 3 431 02-27-2021, 09:45
Ostatni post: Rolnik009
  Polesie nie wczytuje mapy Olek2011Katowice 3 731 01-21-2021, 23:27
Ostatni post: Rusheer
  Edycja dds criss20ster 0 351 01-14-2021, 08:44
Ostatni post: criss20ster
  Uprawy bartez1bartek 1 462 01-02-2021, 14:31
Ostatni post: bartez1bartek
  Dodatkowe uprawy Rolnik009 2 1,017 12-30-2020, 18:56
Ostatni post: Rolnik009
  Edycja mapy w GE MxZbikowski 5 932 12-18-2020, 22:05
Ostatni post: MxZbikowski



Przegląda: 1 gości

Menu