Logowanie Google+ Logowanie Rejestracja

Poszukujemy moderatorów, nie czekaj, złóż podanie już teraz: KLIK

Wiejskie życie
Jestem rolnikiem z wieloletnim stażem, od dziecka zamieszkuję Starowieś, a obecnie posiadam 20 hektarów ziemi, z czego 3 hektary to łąki. W przeszłości zajmowałem się hodowlą bydła mlecznego, 6 lat temu musiałem anulować interes ze względu na brak funduszy. Do mojej "wesołej kompanii" należą m.in. Bizon Z056, Ursus C360, C355 i traktor marki Lizard. Poprzedni sezon był dla nas obfity, pomimo susz w większości kraju, i takie same nadzieje pokładamy w ten.

Pogoda w pierwszych dniach wiosny pozostawiała wiele do oczekiwań, było strasznie pochmurno i nieprzyjemnie.

[Obrazek: Ts3wSnc.png]

O powrocie do hodowli bydła marzyłem od dawna. Teraz, gdy mam trochę więcej pieniędzy, mogę sobie na to pozwolić, tym bardziej, że ceny krów na mleko znacznie wzrosły. Zanim zakupię pierwsze "drugie" krowy, przeprowadziłem renowację wieży ciśnień, gdyż obecna była niezdatna do użytku. W ten sposób skończyłem produktywny dzień wiosny.
[Obrazek: g75VPve.png]

Następny dzień rozpocząłem od zaorania ściernisk po zimie.
[Obrazek: FuPMMRT.png]

Jak to się mawia "brudne dzieci to szczęśliwe dzieci", myślę, że to samo można powiedzieć o maszynach! Smile
[Obrazek: q4JdPzC.png]
Pomogłem? Daj rep+ Smile

Odpowiedz
Taka tam sobie reklama.
ładnie to wygląda Smile

Odpowiedz
To chyba je Deutz a nie Lizard nie? Big Grin A Twoja C360 to właściwie Perkins Big Grin
Bierz mięsne, z mlekiem to nigdy nie wiadomo Big Grin
"To nie ten czas, że jak ze wsi to zaraz gorszy"- T.Cz.
[Obrazek: zzzzzbhkfy.png]

Odpowiedz
To Lizard z modhuba Big Grin
Pomogłem? Daj rep+ Smile

Odpowiedz
Od godziny ósmej na moim gospodarstwie coś się działo. Sąsiad dostarczył mi parę worków z paszą dla kur, jako spłatę długu za pomoc w żniwach w ostatnim sezonie.
[Obrazek: NtahccF.png]

Gdy wraz z synem ułożyliśmy worki pod dachem, a pogoda w miarę się utrwaliła, wyruszyłem swoją zieloną perełką z bronami. Lada dzień będziemy zaczynać siewy, a chciałbym się trochę pośpieszyć.
[Obrazek: parcn1B.png]

Dzisiaj obrobiłem blisko 15ha ziemi, a resztę dokończę jutro. Pod wieczór zająłem się kupnem i dostarczeniem na gospodarstwo nawozów, nasion i środków ochrony roślin.
[Obrazek: qssvp5b.png]

Pracujemy, nie śpimy!
[Obrazek: DEClv7Z.png]

W następnym dniu siewy ruszyły z kopyta. Na odstrzał poszła pszenica. W tym czasie mój syn zajął się bronowaniem pozostałej ziemi.
[Obrazek: rQpsOxl.png]

A to takie zdjęcie bonus Wink
[Obrazek: MwlPZQG.png]

drzewo z tyłu wygląda tak masakrycznie przez teksturę, nie przez moje słabe ustawienia graficzne
Pomogłem? Daj rep+ Smile

Odpowiedz
Podoba mi się sposób opisywania. Będę tu wpadać Big Grin
Pamiętajmy:
[Obrazek: LogoRespectForModders100px.jpg]

Odpowiedz
Taka tam sobie reklama.
Wraz z synem i żoną podjęliśmy najtrudniejszą decyzję w naszym życiu. Po wielogodzinnej rozmowie doszliśmy do wniosku, że musimy się wyprowadzić. Pomimo wciąż polepszającej się co roku jakości plonów, praktycznie wszyscy kupcy zbóż wyjechali albo bliżej stolicy, albo na zachód. Nie mamy teraz szans, żeby sprzedać po dobrej cenie plony. Do najbliższego skupu mamy ponad 40 km. Z tego właśnie powodu po tegorocznych żniwach wyprowadzamy się na Lubelską Dolinę. Kupca na gospodarstwo, tak jak i gospodarstwo w nowym miejscu mamy już załatwione. Bez maszyn i zboża z silosów, ale z kurami i ziemią dostaniemy 465 000 złotych, co moim zdaniem jest bardzo dobrą ceną.

Póki jednak jesteśmy na Starowsi, odkupiłem od właściciela biogazowni, który także się wyprowadza, ciapka C328, nowy siewnik Amazone D9 i paszowóz Pronar VMP-10.
[Obrazek: Guk60NP.png]

Następnego dnia, po wstępnym przeglądzie ciągnika, wyruszyłem z nowym siewnikiem na resztę pól. Dzisiaj skończyliśmy siać rzepak i jęczmień. Nie będziemy siać kukurydzy.
[Obrazek: i1glLUF.png]

Po ukończonych siewach podałem pomocną dłoń sąsiadowi i pomogłem mu sadzić kartofle.
[Obrazek: KlIevf1.png]
Pomogłem? Daj rep+ Smile

Odpowiedz
z sąsiadami nalezy zawsze życ w zgodzie .. dzis ja jemu.... jutro on mi...fajnie zobrazowana historyjka

Odpowiedz
Mój ostatni wjazd w pszenicę na Starowsi... Gdy myślę o tym, że to już nie wróci, nostalgia uderza mi w serce. Jesteśmy już spakowani, trzeba jeszcze dopełnić formalności dotyczących sprzedaży, i będziemy wyjeżdżali.
[Obrazek: 3jZm2d8.png]
Pomogłem? Daj rep+ Smile

Odpowiedz
Niestety życie czasami wymaga zmian.

Git Big Grin
Pamiętajmy:
[Obrazek: LogoRespectForModders100px.jpg]

Odpowiedz

Przegląda: 1 gości

Menu