Logowanie Google+ Logowanie Rejestracja

Poszukujemy moderatorów, nie czekaj, złóż podanie już teraz: KLIK

Przeniesienie foldera z modami i zapisami gry
W komputerze mam 3 dyski - mały SSD o pojemności 120 GB i dwa po 1 TB (jeden SSD i jeden HDD).
Mały dysk jest dyskiem systemowym i nie mam na nim żadnych gier i programów, poza oczywiście sterownikami i siłą rzeczy zapisują są na nim "sejwy" gier. W przypadku FS22 oprócz zapisów gry znajdują się na nim również mody. No i tu jest problem, bo modów z samego ModHuba jest tyle, że powoli zacznie brakować miejsca na dysku (zostało 17 GB), a nowych przybywa. 
Tak więc mam pytanie do bardziej "ogarniętych" w tych kwestiach graczy: czy istnieje sposób na przeniesienie folderów z modami i zapisami gry na inny dysk tak, żeby gra działała? Kiedyś próbowałem tak przenieść foldery z ETS2 i kicha, nie dało rady. Z FS22 nie próbowałem, bo boję się coś zepsuć i stracić wielogodzinny postęp gry, ale wdzięczny bym był gdyby ktoś pomógł jak to zrobić, oczywiście jeśli to w ogóle jest możliwe.

Odpowiedz
Taka tam sobie reklama.
Można zmienić lokalizację folderu MODS
1 Otwierasz folder My Games->>FarmingSimulator2022
2 Tam znajduje się plik o nazwie " gameSettings" - otwórz edytorem tekstu ( notatnik , notepad++ itp)
3 Znajduje się w nim linijka :
<modsDirectoryOverride active="false" directory="C:/Temp"/>
zmieniasz false na true
zmieniasz ścieżkę folderu , u mnie wygląda to tak:
<modsDirectoryOverride active="true" directory="H:/ModyFS22"/>
4 Przenosisz mody do folderu który przypiszesz i gotowe,

Odpowiedz
Rozumiem, że wyjmuję z folderu "Mods" tylko mody, a sam folder zostawiam na dysku C, czy przenoszę cały folder na dysk G na którym zamierzam trzymać mody?
Jestem bardzo ostrożny i dopytuję szczegółowo, bo boję się coś spieprzyć. Jestem w takich sprawach jak ten Hucuł z komedii CK Dezerterzy co powtarzał tylko ciągle "Ich weiss nicht"Smile.

Odpowiedz
(02-08-2022, 17:26)wizbek napisał(a): Rozumiem, że wyjmuję z folderu "Mods" tylko mody, a sam folder zostawiam na dysku C, czy przenoszę cały folder na dysk G na którym zamierzam trzymać mody?
Jestem bardzo ostrożny i dopytuję szczegółowo, bo boję się coś spieprzyć. Jestem w takich sprawach jak ten Hucuł z komedii CK Dezerterzy co powtarzał tylko ciągle "Ich weiss nicht"Smile.

Zakładam, że możesz przenieść cały folder, tylko będziesz musiał go uwzględnić przy podawaniu ścieżki. Za to wtedy taki folder na dysku C zrobi się bezużyteczny i raczej nie powinien być potrzebny.
"Oko za oko, ząb za ząb, d*pa za pieniądze"~Paolo Coelho

[Obrazek: FPKrNu.jpg]

Odpowiedz
(02-08-2022, 17:26)wizbek napisał(a): Rozumiem, że wyjmuję z folderu "Mods" tylko mody, a sam folder zostawiam na dysku C, czy przenoszę cały folder na dysk G na którym zamierzam trzymać mody?

Ogólnie są poradniki jak zmienić lokalizację folderu mods, co do całego folderu z ustawieniami , zapisami-nie wiem czy można przenieść, nie sprawdzałem.... ale: 

Tworzysz sobie folder (np. mods ,modyLS......) na powiedzmy dysku "D" niech będzie  dysk D i folder o nazwie ModyFS --- do tego folderu wrzucasz mody z domyślnego folderu mods z dysku C.

W linijce :
<modsDirectoryOverride active="false" directory="C:/Temp"/>
zmieniasz jak pisałem wcześniej :
<modsDirectoryOverride active="true" directory="D:/ModyFS"/>

W jakimś poradniku spotkałem się z informacją,  że koniecznie folder musi nazywać się mods, ja mam inną nazwę i działa.
Bardzo ważne są ukośniki, muszą być / nie \ 
Najlepiej podmienić literę dysku i "temp" na nazwę folderu jaką sobie ustaliłeś Wink 

Odpowiedz
Zrobiłem dokładnie tak, jak napisałeś i wyobraź sobie, że działa! Mam nadzieję, że będzie działało nadal, a na dysku C zrobiło się od razu 22 GB wolnego miejsca. Rozumiem, że nowe mody z ModHuba będą szły według nowej ścieżki?
Wielkie dzięki za po moc i dokładne instrukcje.

Odpowiedz
Taka tam sobie reklama.
Jeśli chodzi o ModHuba -domyślam się ,że chodzi Ci o pobieranie modów z poziomu menu gry.....
W tym temacie się nie wypowiem ,bo nie wiem. Mody pobieram bezpośrednio ze strony i sam przerzucam do folderu
z modami.

Odpowiedz
Żeby rozwiać moje i Twoje wątpliwości - mody z ModHuba dodawane z poziomu menu gry idą nową ścieżką, czyli wszystko działa jak trzeba.

Odpowiedz