Logowanie Google+ Logowanie Rejestracja

Poszukujemy moderatorów, nie czekaj, złóż podanie już teraz: KLIK

Problem z fps'ami
Witam ostatnio mam taki problem w grze FS 2015 nwm o co cho ale na najmniejszej rozdzielczości i na najniższych graficznych mam 20 fps
Parametry kompa:
Karta graficzna: GeForce GT705
Procesor: Intel Pentium CPU G3250 3.20GHz
Ram: 4GB
Windows: 8.1
NIE WIEM O CO CHODZI JAK MOGE MIEĆ TAK MAŁO FPS
pomocy!!

Odpowiedz
Taka tam sobie reklama.
Najnowszy patch ?
Zainstalowane najnowsze stery od grafiki ?

Odpowiedz
Nie dość że masz procesor taki co w kompach w urzędach jest to jeszcze grafa nadaje się tylko do wyświetlania filmów a nie gier... Po to do gry dołączone są wymagania żeby było wiadomo jakie podzespoły trzeba mieć żeby pograć w daną grę, tylko że zazwyczaj masz podane najniższe wymagania czyli takie które pozawalają ci URUCHOMIĆ grę, nigdzie nie jest napisane że pozwalają na PŁYNNĄ rozgrywkę.

Odpowiedz
Ziuta, ja mam kartę Radeona Mobility HD 5 coś tam, procek 2,27 GHz Intela (i3) i idzie mi na 30 fps bez pocenia (lapek HP z podstawką chłodzącą ) . Inna sprawa, że to Pentium, ale i tak karta chyba lepsza. A nie każdego stać na kompa z NASA. Kolego, dzieje się ci tak od początku, czy od jakiegoś czasu? Masz mody? Jak możesz, podaj log.
Nje pisz z buendami. Kóp sę suofnik.

Odpowiedz
(06-21-2016, 18:05)rolnikzfarminga napisał(a): Ziuta, ja mam kartę Radeona Mobility HD 5 coś tam, procek 2,27 GHz Intela (i3) i idzie mi na 30 fps bez pocenia (lapek HP z podstawką chłodzącą ) . Inna sprawa, że to Pentium, ale i tak karta chyba lepsza. A nie każdego stać na kompa z NASA. Kolego, dzieje się ci tak od początku, czy od jakiegoś czasu? Masz mody? Jak możesz, podaj log.

Podaj dokładne modele to ci powiem o ile wydajniejsze są twoje podzespoły od jego... Stwierdzasz "bez pocenia", sprawdzałeś to jakimiś programami (np. MSI Afterburner z OSD podczas gry)?? Też zależy na jakiej mapie grasz i ile pojazdów/maszyn masz kupionych i ile z nich to mody i jakiej jakości (czy model high poly, czy texti dużej rozdzielczości).

Odpowiedz
Temperatury sprawdzałem kiedyś tam programem, który dał mi kumpel informatyk, nie pamiętam ile dokładnie wyszło, ale nie było jakoś dużo, sam kumpel się dziwił, podkładka chodzącą sporo jednak daje, grafa się nie gotuje. Gram na oryginalnej mapie, modyfikowane trochę jednak mulą, mam kilka modów na maszyny (dlc się nie liczy). Niestety, kolega nie powiedział, czy ma mody, ale po przeanalizowaniu sytuacji muszę przyznać ci rację, podzespoły nie powalają. Niby to 3.2 GHz, niby 2 rdzenie, ale czy ja wiem? Powinno chyba ze 30 fps być, co? Nie wiem, jaka to grafa, nie chce mi się sprawdzać.

Edit: Ok, sprawdziłem kartę, rzeczywiście porażka, nie zwróciłem uwagi, że tam jest GT, a nie GTX.

Odpowiedz
Taka tam sobie reklama.
(06-22-2016, 20:37)rolnikzfarminga napisał(a): Temperatury sprawdzałem kiedyś tam programem, który dał mi kumpel informatyk, nie pamiętam ile dokładnie wyszło, ale nie było jakoś dużo, sam kumpel się dziwił, podkładka chodzącą sporo jednak daje, grafa się nie gotuje. Gram na oryginalnej mapie, modyfikowane trochę jednak mulą, mam kilka modów na maszyny (dlc się nie liczy). Niestety, kolega nie powiedział, czy ma mody, ale po przeanalizowaniu sytuacji muszę przyznać ci rację, podzespoły nie powalają. Niby to 3.2 GHz, niby 2 rdzenie, ale czy ja wiem?  Powinno chyba ze 30 fps być, co? Nie wiem, jaka to grafa, nie chce mi się sprawdzać.

Edit: Ok,  sprawdziłem kartę, rzeczywiście porażka, nie zwróciłem uwagi, że tam jest GT, a nie GTX.

Temperatura a obciążenie to 2 różne sprawy, zależy też co to za program i temp. czego ci pokazał, bardziej tutaj interesuje mnie obciążenie GPU i CPU podczas gry, jak jest po 100% wykorzystania na GPU to znaczy że ledwo ona wyrabia, FPSy głównie zależą od GPU bo CPU bardziej odpowiada za fizykę i skrypty (chociaż jest też zależność że jak skrypt jest zbugowany to potrafi tak obciążyć CPU że spadają drastycznie FPSy, tak było w FS15 na początku jak podczas gry w MP wjechało się na pryzmę kiszonki to skrypt odpowiedzialny za to miał błąd i generował takie obciążenie że FPSy spadywały o 50 (nie % tylko o 50 klatek na sekundę), zaś to naprawili), spadek FPSów też widać przy dużej ilości kostek/balotów które są np. w stogu, przez to że silnik Giantsa jest kijowy to przy np. tych 200 kostkach fizyka nie wyrabia (za dużo obiektów na raz się porusza i jeszcze oddziałują na siebie) i CPU dostaje wykorzystanie 100% na wszystkich rdzeniach i spadają FPSy. To że masz temperaturę niską nie znaczy że sprzęt sobie odpoczywa, możliwe po prostu że masz dobry system chłodzenia zamontowany (musiałbyś sprawdzić jaka bez podkładki będzie temperatura, możliwe że masz dobrą podkładkę i pomaga obniżyć temperatury bo z tego co na necie czytałem to niby te podkładki są mało efektywne i temp. obniżają o ok 5-7°C tylko).

Odpowiedz
Bez podkładki sporo się grzeje, dałem za nią nie pamiętam ile, ale stosunkowo sporo i daje radę. Obciążeń nie sprawdzałem, ale nie mam dostępu do kompa teraz, bo jest u informatyka. Regularne czyszczenie wiatraka też pomaga obniżyć temperaturę, ja czyszczę go raz na 2-3 miechy, bo lapek jest już stary.

Odpowiedz