Logowanie Google+ Logowanie Rejestracja

Poszukujemy moderatorów, nie czekaj, złóż podanie już teraz: KLIK

Budynek
#1
Witam mam problem z budynkiem z mapy z ls 2011. Mianowicie gdy wyjąłem go z mapy ge 4.1.9 wszystko było dobrze lecz gdy próbóję go odpalić w ge 7.0.5 to tekstury robią się rozmazane. Umie ktoś to naprawić ?
 
Taka tam sobie reklama.
#2
Skoro piszesz "rozmazane" to podaj rozmiar tekstury (możesz sprawdzić to za pomocą dxtbmp, gimpa z wtyczką do dds lub jakiejś przeglądarki grafiki otwierającej obrazy w dds, o ile txt ma taki format)
No to jedziemy, gnębić podpadziochów!
 
#3
512x512 w formacie jpg
 
#4
Pasowałoby zmienić format txt na png, następnie za pomocą dxtbmp zapisać w dds
No to jedziemy, gnębić podpadziochów!
 
#5
Niestety bez zmian
 
#6
bo 512x512 to funkcjonowało na amidze teraz się robi minimum 2048 a nawet 4096
 
Taka tam sobie reklama.
#7
W takim razie jak zmienić rozmiar tekstury na odpowiedni ?
 
#8
Rozmiar jest odpowiedni tylko błąd jest w UV modelu. Dopiero od FS13 Giants poprawił wydajność silnika wprowadzając zakres UV [8,-8], ale i tak większość ludzi co modelowali obiekty w szczególności w AC3D nie używała wcale UV tylko tak jak mieli plik z teksturą to tak na nim ustawiali daną ścianę modelu, przez takie coś program nie był w stanie ustawić wszystkich współrzędnych na jednej teksturze i często się to powielało. Giants usunął opcję takiego powielania więc teraz widać dokładnie gdzie są błędy modelarza (rozmazana tekstura na obiekcie, kiedyś było ok bo ten element kilkukrotnie był naniesiony na obszar na teksturze, teraz nie może być tak zrobione więc ustawiany jest początek i koniec dla całości i temu tak się rozciąga). Jedynym rozwiązaniem jest ponowne oteksturowanie obiektu (przy czym najlepiej najpierw zrobić UV dla niego a dopiero na tym nanosić kolory).
 
#9
Ok dzięki za pomoc temat można zamknąć
 
  


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wysyp zboża poza budynek. Lewy9511 4 221 08-02-2018, 15:41
Ostatni post: radkus25
  Budynek w GE. Norek9 4 510 01-12-2017, 20:40
Ostatni post: Norek9
  jak przenieść budynek z fs 15 do fs 17 DeMax11 11 2,383 11-05-2016, 19:32
Ostatni post: DeMax11
  jak odkręcić budynek dedar12 4 716 09-14-2016, 11:09
Ostatni post: marus212



Przegląda: 1 gości

Menu