Logowanie Google+ Logowanie Rejestracja

Poszukujemy moderatorów, nie czekaj, złóż podanie już teraz: KLIK

lagi
Witam, czy możliwe jest to ,że jak jest dużo kostek w jednym miejscu może skakać ping cały czas użytkownikowi grającemu serwerze ?

Taka tam sobie reklama.
Tak, ale związane może być to z dwoma rzeczami:
1. Na serwerze nie wyrabia CPU przy wyliczaniu fizyk dla tylko belek na raz.
i/lub
2. Nie wyrabia synchronizacja informacji o położeniu belek.

A co to takiego CPU ? Możesz mi wytłumaczyć o co dokładnie chodzi ?

A to w szkole na informatyce  już takich podstaw nie uczą? Przerażony
https://pl.wikipedia.org/wiki/Procesor

Kiedy to było Smile No ale ok. Ja musze mieć mocniejszy procek czy host ?

ja mam procesor: Inter® Core™ i5-5200U CPU @ 2.20GHz

(12-20-2017, 23:02)bartez1bartek napisał(a): Kiedy to było Smile No ale ok. Ja musze mieć mocniejszy procek czy host ?

Jeżeli gracie na muli hostowanym (bez dedyka) to host, ale wpierw lepiej sprawdzić jak wygląda zużycie procesora w momencie kiedy lagi występują.
Ile jest belek? Bo przy dużych ilościach (kilkaset) to i nawet mocniejszy CPU nie pomoże, bo problem bardziej ma sam silnik gry z optymalizacją niż z wydajnością. Sprawdźcie też sobie save'a na "singlu", bo jak nie będzie lagów to znaczy, że synchronizacja na multi nie wyrabia i wówczas mógłby pomóc lepszy net z mniejszym pingiem i większym uploadem od strony hosta.

Taka tam sobie reklama.
Tak bylo od zawsze duzo kiszonki w 1 miejscu tez byly lagi ale z kiszka sie uporali ale z belami tak jest gra nie wyrabia i sa lagi

Wicie co Tam będzie lekko 200 belek jak nie lepiej. Dzi4d3k tak jak mówisz, na pojedynczej grze nie ma lagów może są aby delikatne jak sie jest koło kupy bel natomiast na wielo osobowej mam takie lagi nawet jak nie jestem koło kupy a mocniejsze lagi są nawet przy koszeniu trway.

(12-21-2017, 09:55)bartez1bartek napisał(a): [...]
a mocniejsze lagi są nawet przy koszeniu trway.

Koszenie trawy (upraw, wysypywanie materiału na ziemię) to generowanie danych na warstwie tipCollison, czyli relatywnie (w porównaniu do innych rzeczy) informacji do zsynchronizowania pomiędzy graczami. W takiej sytuacji obstawiałbym kiepskie połączenia pomiędzy graczami (serwerem-klientem).

Grałeś na dedyku (wynajmowanym) kiedyś? Między innymi po to one są, żeby każdy gracz się łączył na takich samych warunkach a sam serwer ma najczęściej świetne łącza (nawet 1Gbit) więc wówczas odpada problem jakości połączenia sieciowego, przynajmniej ze strony serwera?

Grasz z kolegą? Kto ma lepsze połączanie do Internetu? Zróbcie test np. na http://www.speedtest.net/.
Tylko żeby test był miarodajny zróbcie tak:
0. Przed testami nie powinny być włączone żadne filmiki na YT, pobieranie z neta, słuchanie muzyki, dobrze by było by inni w domu też nie korzystali w tym momencie z Internetu, bo test będzie mało wiarygodny.
1. Speedtest.net zaproponuje Wam obu jakieś serwery, do których połączenie będzie testowane żeby określić parametry łączą.
2. Zanotujcie sobie jakie to serwery i zróbcie po 3 testy każdy (aby wyciągnąć średnią).
3. Następnie zamieńcie się serwerami, którymi zaproponował Wam w pierwszym teście Speedtest.net.
4. Porównajcie wyniki.

Ta osoba który będzie miała lepsze wyniki powinna hostować serwer z punktu widzenie jakości połączenia do Internet.
Niestety życie nie jest takie proste, bo okazać się może, że osoba która ma lepszego neta ma gorszego kompa, albo dostawca ogranicza dostępność portów sieciowych (NAT) i po zamianie ról nie będziecie się mogli połączyć.

Robiliśmy już tak, kolega ma lepszy internet i lepszy komputer dlatego on stawia serwer. Może jest tak jak mówisz ,że dostawca ogranicza dostępność portów sieciowych, wiesz może jak to sprawdzić ?