Logowanie Google+ Logowanie Rejestracja

Poszukujemy moderatorów, nie czekaj, złóż podanie już teraz: KLIK

Górale po update - spadki fps
#1
Witam.
Pisze tutaj w związku z nowym update mapy Górale V5 (5.0.4.0), po update na mapie pojawiły mi sie straszne ścinki, ogromne spadki fps'ów i praktycznie zerowa płynność... gdy na wersji 5.0.3.0 tego jeszcze nie było, a tutaj coś ewidentnie nie bangla i pojęcia nie wiem o co chodzi, czy to tylko u mnie się tak dzieję i to wina czegoś z mojej strony, czy nie tyko ja mam taki problem? Mam te spadki fps'ów w wielu miejscach na mapie, przeważnie tragedia jest jak się jedzie główną droga w stronę sklepu z maszynami, ale to tylko jedno z takich miejsc... W sumie na całej mapie są spadki... Pojęcia nie wiem co się stało z optymalizacją w tej wersji mapy czy co się z nią stało. Z mojej strony wszystko chodzi ok, mam najnowszego patcha i po sprawdzeniu innych map ewidentnie winna jest mapa Górale, tylko co powoduje te ogromne spadki płynności na niej w najnowszej odłonie?! Bardzo bym prosił o przeczytanie tego i o udzielenie mi jakiejś odpowiedzi. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
 
Taka tam sobie reklama.
#2
LOG na http://www.pastebin.com i link daj w odpowiedzi.
 
#3
Log: https://pastebin.com/ZjNPwE1F

Log niby czysty, zapomniałem o tym wspomnieć.
Z modami czy bez nich też nie ma różnicy, bo na samej mapie i tak występuje i to samo zjawisko spadku fps'ów :/
 
#4
"shader_cache" czyściłeś??
 
#5
Właśnie wyczyściłem ten folder, i po uruchomieniu nowego save z Góralami dalej jest to samo, bez zmian.
Nie mam naprawdę pomysłu co się z tym dzieje, jeszcze na starszej wersji mapy przed update wszystko chodziło jak trzeba...
Czekam jeszcze na odpowiedź Rafika w tej sprawie, ale to może troche potrwać zanim sie dokopie do mojej wiadomości na swoim fp.
Jakieś pomysły jeszcze może?
 
#6
Reinstal gry nic nie zmienił też, w sumie to nic nie działa i ewidentnie problem jest w samej mapie chyba.
Poniżej wklejam link do filmu, które powinien nieco lepiej zobrazować problem...
https://www.youtube.com/watch?v=3RlDbWni...e=youtu.be

Pisałem także do Rafika, twórcy mapy Górale i dostałem od niego następującą wiadomość:
"Ciężko mi cokolwiek doradzić zważywszy na to, że mapę testował i zatwierdził sam Giants Software i gdyby tylko coś było nie tak z pewnością mapa nie przeszłaby weryfikacji.
Co ciekawe zanim wyszedł update zmniejszałem clipdistance modeli w obrębie stacji więc powinno to zwiększyć wydajność a nie wręcz przeciwnie. Serio nwm. Na razie tylko Ty piszesz do mnie z takim problemem. Gdyby coś poważnego było zrypane to pomijając fakt, że GS by to wychwycili to inni by również bębnili do mnie"

Krótko mówiąc, nie wiem co robić, nie da sie grać na mojej ulubionej mapie, plis niech ktoś pomoże Sad
 
Taka tam sobie reklama.
#7
A przyszło Ci do głowy, że nie zawsze można mieć >120FPS?
Może zmniejsz ustawienia z 'Very High' na 'High' jak bardzo zależy Ci na FPSach.

Jako informację dla autora można by jeszcze sprawdzić czy w problematycznych miejscach nie ma w zasięgu renderowania zbyt dużej ilości trójkątów (poligonów). Do tego trzeba by włączyć konsolę deweloperską i na pierwszy ekranie pod F8 masz informacje:
- Rendered tringles
- Rendered verticles
Jeżeli liczby tam lecą w kilkanaście milionów to mogą być problemy, zazwyczaj w miarę optymalnie to 2-3 mln.
 
#8
Nie chodzi tu o jakieś nieokreślone wartości fps, ani o detale, bo one nie mają wpływu na to, jaki mam problem z ta mapą.
Bez względu na ustawienia i tak spadek płynności występuje i jest to jakoś czterokrotnie większe od nominalnej wartości klatek, jaką miałem jeszcze na poprzedniej wersji. Takie coś nie dzieję się normalnie, gdy nie istnieje jakiś problem. Np, na wersji 5.0.3.0 w danym miejscu miałem stałe 80fps, a teraz gdy się zbliże do tego samego miejsca na 5.0.4.0 fps nagle z 80 spadną do 20 a nawet i niżej a liczba poly rośnie...
Mało tego, to po wczytaniu mapy razem z Seasons dopiero zaczynają się dziać cuda, ciągłe skoki fps'ów, ciągle lagi, ścinki itp... Porypana sytuacja.
Rafik'owi opisałem sytuację i z tego co mi napisał miał się temu przyjrzeć, także czekam i na jego odpowiedź.


Treść widoczna tylko dla zarejestrowanych użytkowników którzy potwierdzili adres E-mail. Treść widoczna tylko dla zarejestrowanych użytkowników którzy potwierdzili adres E-mail. Treść widoczna tylko dla zarejestrowanych użytkowników którzy potwierdzili adres E-mail. Treść widoczna tylko dla zarejestrowanych użytkowników którzy potwierdzili adres E-mail.
 
#9
Patrząc na screen to wgląda na to, że moje przypuszczenia się potwierdzają.
 
#10
Szkoda że nie dałeś fotki z wersji 5.0.3.0 z tymi statystykami z i bez seasons, i z 5.0.4.0 z i bez seasons z tego samego miejsca (co na starszej wersji masz 80FPS).
 
  


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z wczytywaniem multi - Górale Scenika 1 296 05-23-2018, 12:14
Ostatni post: Ziuta
  [SzukamZapraszam do mojego zespołu GÓRALE v5 Cashowski 0 276 05-05-2018, 21:53
Ostatni post: Cashowski
  Error: Running LUA method 'update'. zajawkowiecone 6 600 04-22-2018, 22:01
Ostatni post: agRush2k
  [ZagramSzukam 1-2 ogarnietych osób, do gry na Górale v5 fs 17 Piotr Kaczmarek 3 629 03-01-2018, 19:53
Ostatni post: Rolnik009
  Dziwne spadki fps ... KamS. 10 668 02-15-2018, 19:22
Ostatni post: KamS.
  Dziwne spadki FPS Agrotron 10 1,113 01-17-2018, 11:18
Ostatni post: Dzi4d3k
  Spadki fps KamS. 7 560 01-10-2018, 22:06
Ostatni post: Dzi4d3k
  Error: Running LUA method 'update'. KLlXD 0 480 12-03-2017, 15:05
Ostatni post: KLlXD
  Górale Multiterrain Schadow312 5 705 11-27-2017, 19:11
Ostatni post: Schadow312
  Problem na mapie Górale mikolajbiel 3 567 11-20-2017, 17:25
Ostatni post: mikolajbiel



Przegląda: 2 gości

Menu